
  

Frequently Asked Questions 

 
 
 
 
 

Frequently Asked Questions on Post Authorisation Compliance Issues of SFC-Authorised Unit Trusts and Mutual Funds  
 

This FAQ is prepared by the Investment Products Department and aims to provide basic information to market practitioners concerning the post 
authorisation compliance issues of SFC-authorisation-unit trusts and mutual funds.  Applicants are encouraged to contact the Investment 
Products Department if in doubt on any specific issues arising from the application/interpretation of the Code on Unit Trusts and Mutual Funds 
(“UT Code”).  Please note that each application for authorisation is considered on a case-by-case basis.   
 
The information set out below is not meant to be exhaustive.  This FAQ may be updated and revised from time to time. 
 
Note: For ease of reference, collective investment schemes that are generally known as unit trusts or mutual funds are referred to as “funds” in 
the following FAQ.  
 

 Question Answer 

1. Once a fund is authorised by the SFC, is it 
required to comply with any on-going 
requirements? 

Yes. An SFC-authorised fund has to comply with the post-authorisation requirements 
as set out in Chapters 10 and 11 of the UT Code.  To facilitate better compliance by 
SFC-authorised funds, the following forms are provided on the SFC website:  
 
 Pricing Error Form – information to be supplied to the SFC on discovery of pricing 

errors 

 Merger / Restructuring / Termination Form – information to be supplied to the SFC 
for proposed mergers / restructuring / termination of funds  

 Money Market Funds Form – information to be supplied to the SFC by money 
market funds  

 



  

 Question Answer 

2. What documents should I submit when I am 
seeking SFC authorisation to amend the 
Offering Document of an authorised fund? 

For revision of a fund’s Offering Document, you are expected to provide, at least, the 
following documents to us: 
 
 a covering letter identifying the changes that are to be made in the current Offering 

Document, the authorisation date of the current version and other references 
(where applicable) 

 a marked-up version of the draft revised Offering Document 

 proper annotation for revised sections 

 confirmation of compliance signed by a senior executive or officer of the fund or of 
the fund manager, or their respective legal advisers for the revised sections 

 no fee is required for authorisation of changes if they do not involve the 
authorisation of a new fund 

 
For funds that have made substantial amendments or a series of changes on various 
occasions to its Offering Document, you are advised to consolidate these amendments 
in one single Offering Document and seek authorisation for the consolidated version.  
It would be much easier for your investors to understand the changes made in one 
self-contained version of the disclosure document, rather than a document that has 
been amended by various addenda in a piecemeal fashion. 
 
Our requirements for processing amendments to Constitutive Documents of a fund are 
substantially the same as above. 

 
3. Under what circumstances can dealings in an 

SFC-authorised fund be suspended? 
Suspension of dealings may be provided for only in exceptional circumstances, having 
regard to the interests of holders.  Notification to the SFC and holders has to be made 
pursuant to Chapter 10.6 and 10.7 of the UT Code. 
 
In addition, we have issued a circular to give further guidelines on dealing suspension, 
including the circumstances that justify suspension in dealings, the means of 
notification of such suspension and resumption of dealings.  Please refer to the 
Guidance Note dated 26 November 2001, which is available from the “IP Related 
Publications” section of the “Intermediaries, Licensing & Investment Products - 
Investment Products Related Matters” page at the SFC website. 
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4. If a pricing error has occurred in relation to a 
UCITS fund authorised by the SFC for public 
offering in Hong Kong, what steps does the 
manager of the UCITS fund have to take to 
comply with the relevant provisions in 10.2 of the 
UT Code? 

 

All SFC-authorised schemes are required to comply with 10.2 of the UT Code.  
However, in view of UCITS funds being subject to home regulators’ supervision and 
with a view to streamlining the processing of pricing errors of UCITS funds, set out 
below are the process and required documents adopted with immediate effect.   
 
Where a pricing error has occurred and the manager of the relevant UCITS fund has 
dealt with the rectification of the pricing error (including the calculation of compensation 
to be made to investors, if any), the manager of the UCITS is in general only required 
to file with the SFC the following information: 
 
 summary of the nature of the pricing error and the remedial measures (e.g. 

whether compensation needs to be made to investors, and if so, a statement as to 
whether payments have been made);  

 whether Hong Kong investors have been affected, and if so, how many;  

 confirmation that 10.2 of the Code on Unit Trusts and Mutual Funds, is complied 
with;  

 confirmation that the home regulator has no comment on the pricing error and the 
rectification measures (including compensation to be made to investors); and 

 bilingual notice (if any) sent to affected Hong Kong investors.  
 

For the avoidance of doubt, there is no need to file details of the calculation of 
compensation made to investors and, as always is the case, the SFC reserves the 
right and power to require the submission of further information and documents as it 
deems appropriate on a case-by-case basis. 
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