
 
 

Frequently Asked Questions 

 
 
 

Frequently Asked Questions on Application Procedures for  
Authorization of Unit Trusts and Mutual Funds 

 
This FAQ is prepared by the Investment Products Department and aims to provide basic information to market practitioners concerning the 
application procedures for authorization of unit trusts and mutual funds, subject to the SFC Handbook for Unit Trusts and Mutual Funds, 
Investment-Linked Assurance Schemes and Unlisted Structured Investment Products (“Handbook”), including the Code on Unit Trusts and 
Mutual Funds (“UT Code”) therein.  Applicants are encouraged to contact the relevant case team in the Investment Products Department of the 
Securities and Futures Commission (the “SFC”) if in doubt on any specific issues arising from the application/interpretation of the Handbook or 
this FAQ.  Please note that each application for authorization is considered on a case-by-case basis.   
 
The information set out below is not meant to be exhaustive.  This FAQ may be updated and revised from time to time.  This FAQ is only for 
general reference.  Compliance with all the requirements in this FAQ does not necessarily mean an application will be accepted or authorization 
will be granted.  The SFC reserves the rights to exercise all powers conferred under the law. 
 
Unless otherwise defined herein, all capitalised terms shall have the meanings given to such terms in the Handbook. 
 
Note: For ease of reference, collective investment schemes that are generally known as unit trusts or mutual funds are referred to as “funds” in 
the following FAQ.  
 

 Question Answer 

 Basic Requirements for Fund Application 

1. When will the application procedures begin to 
apply? 

The procedures set out in this FAQ will apply to all applications submitted on or after 
25 June 2010 (the “Effective Date”), the effective date of the Handbook to which the 
UT Code forms a part, i.e. upon the publication of the Handbook in the Government 
Gazette. 
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2. How do I start an application for authorization?  To start an application, you have to submit to us: 
(a) a duly signed and completed Application Form; 

(b) a duly signed and completed Information Checklist;  
(c) the fund’s offering document and constitutive documents which are properly 

annotated against the applicable provisions of the UT Code, the disclosure 
requirements as provided under the “Overarching Principles Section” of the 
Handbook and, where applicable, such other additional disclosure requirements 
that may be requested by the SFC from time to time; 

(d) documents (including any confirmations and/or undertakings) required to be 
submitted under or pursuant to the Information Checklist;   

(e) a cheque made payable to “Securities and Futures Commission” in the amount 
of the applicable application fee (see Q.3 below); and 

(f) such other documents as set out in Chapter 1.3 of the UT Code. 

During the application process, all changes to any subsequent draft documentation 
must be properly annotated and comprehensively marked up to facilitate review by 
the SFC. 

Without prejudice to the Handbook, during the vetting process, the SFC may from 
time to time request for the submission of additional supporting information or 
documents which it deems necessary for facilitating its consideration in whether to 
grant the authorization or in exercise of any of its regulatory powers. 

3. What fees do I have to pay? In making your application, you will have to pay an application fee as set out below.  
   per 

Single Fund 
per 
Umbrella Fund 

per 
Sub-fund 

Application Fee1 HK$ 20,000 40,000 5,000 
 

Upon the granting of authorization, you will also have to pay an authorization fee 
                            
1 Application fee is required upon submission of your application and is non-refundable. 

http://www.sfc.hk/sfc/doc/EN/forms/products/Application%20Form_ut_mf_ilas_29Apr2011.pdf
http://www.sfc.hk/sfc/doc/EN/forms/products/Information%20checklist%20_29%20April_.pdf
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and the first annual fee according to the table below before the authorization is 
effective. 

  per 
Single Fund 

per 
Umbrella Fund 
 

per 
Sub-fund 
 

Authorization Fee HK$ 10,000 20,000 2,500 
Annual Fee HK$ 6,000 7,500 4,500 
     

The applicable fees payable are as provided in the Securities and Futures (Fees) 
Rules (Cap. 571AF) (“Fees Rules”)2, subject to the SFC’s power to grant waiver 
pursuant to section 5 (waiver of fees) of the Fees Rules.  Upon an application for 
fee waiver supported by valid reasons, if the SFC is of the opinion that the payment 
of any of the above-mentioned fees would be unduly burdensome or inappropriate, 
the SFC may waive in whole or in part, the payment of any fees, or refund in whole 
or in part, any fees paid, subject to any applicable minimum amount. 

The SFC will notify market participants of the applicable fee structure from time to 
time.  Please contact the relevant case team if in doubt. 
 

4. When will the SFC take up an application after I 
have submitted my application? 

Generally, an application will only be taken up by the SFC when an applicant has 
submitted all relevant documents and paid the applicable application fee as 
mentioned in Q.2 and Q.3 respectively above. If the SFC is not satisfied with the 
completeness or sufficiency of the information contained in the first submission 
package, the package will be returned to the applicant and the application will not be 
taken up.  The SFC also reserves the right not to take up an application if such 
application is accompanied by documents that do not meet the requirements of the 
UT Code in any material aspect. 
 
As a general guide, the Investment Products Department will issue a letter (“Take-
up Letter”) within 2 business days upon receipt of the Application Form, Information 

                            
2 The level of application fees and authorization fees may be varied subject to legislative approval.  You are recommended to check with the Investment Products Department if in doubt. 
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Checklist, all the necessary documents in support of the application and the 
applicable application fee, to inform the applicant that the SFC will process the 
application.  The date of the Take-up Letter (i.e. the “Take-up Date”) is the date on 
which the Commission formally takes up the application.  Once an application is 
taken up, the application fee will not be refunded. 

5. Will my application lapse after a certain period 
of time? If so, how long?  What should I do if 
my application has lapsed? 

The SFC considers that a 12-month period to be a reasonably sufficient period for a 
serious applicant to address the SFC’s requisitions and obtain the relevant 
authorization. In any event, certain key information (e.g. financial information or 
market risk disclosure) disclosed in an offering document submitted a long time ago 
may become stale.  The SFC will generally not be prepared to continue processing 
an application based on outdated information.   An applicant is expected to update 
its disclosure before submitting a new application. 
 
If, for any reason, 12 months have elapsed from the Take-up Date (the “12-month 
Period”) and no authorization has been granted, the application will lapse subject to 
the SFC’s right to grant an extension at its sole discretion. The application fee in 
respect of the application will not be refunded to the applicant.  In general, the SFC 
will only consider granting an extension in limited circumstances (see Q.7 and Q.8 
below).   
 
Once a fund application has lapsed, if the applicant wishes to seek authorization of 
the fund, it shall make a new application, whereupon it will need to pay the 
application fee for the new application and repeat the application procedures.  
 
Please see Q.13 for the factors which the SFC may take into account when 
considering whether to grant authorization of a collective investment scheme and/or 
for the issue of its relevant offering document(s). 
 

6. Will I be given any prior notice by the SFC in 
respect of the impending lapse of my 
application? 

If, for any reason, 9 months have elapsed from the Take-up Date (“9-month Period”) 
and no authorization has been granted, the SFC will issue a letter reminding and 
informing the applicant that the application will in general lapse at the expiry of 12 
months from the Take-up Date.   
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7. Will the SFC extend the application beyond the 
12-month Period? 

Any extension of the application period will only be granted by the SFC  where there 
is no substantive outstanding issue at the time that the extension is granted subject 
to the receipt of the following documents by the SFC:   
(a)  in the case of a fund primarily regulated by an overseas regulator, the formal 

written approval from the home regulator of the fund;  
(b)  in the case where overseas regulatory check has to be conducted on the 

management company or its delegate, the response from the relevant regulator; 
and/or  

(c)  the final signed version of the confirmation on compliance and/or Chinese 
translation confirmation(s) (see Q.9 and Q.10 below). 

8. If after making an application for an umbrella 
fund and its sub-funds, I lodge additional sub-
fund application(s), how would the 12-month 
Period be applied to my applications relating to 
the umbrella fund and its various sub-funds that 
are made on different dates? 
 

As a general rule, except for the circumstances as described in the answer to Q.7 
above, each application (whether it comprises only a single fund, an umbrella fund 
and its sub-fund(s), or one or more sub-funds) will expire upon the end of the 12-
month Period if no authorization is granted by then. 
 
With respect to an umbrella fund application, a further exception to the 12-month 
Period may be granted in the case where additional sub-fund applications are made 
subsequent to the initial application of the umbrella fund and its first batch of sub-
funds.  In this case, for as long as there is a valid outstanding application of a sub-
fund, the application of the umbrella fund shall remain valid until the expiry of the 12-
month Period of the last submitted sub-fund application, or upon the authorization of 
the last submitted sub-fund, whichever is earlier.  It should be noted that: 
 
(a) the extension of the 12-month Period only applies to the umbrella fund and not 

to its sub-fund(s); 
 

(b) this exception only applies to the case where there is a valid sub-fund 
application at all times; and 
 

(c) the application period applicable to each of its sub-funds will still be the 12-
month Period from the Take-up Date of the relevant sub-fund. 
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For the avoidance of doubt, if upon the expiry of the 12-month Period of the last 
submitted sub-fund application, no authorization has been granted to any of the sub-
funds in respect of the umbrella fund which seeks authorization from the SFC, the 
application of such sub-funds and its umbrella fund shall lapse.    

9. Is the offering document of the fund required to 
be produced in both English and Chinese 
languages? 

You should note that the fund’s offering document has to be in English and in 
Chinese. 

The Chinese offering document should be accompanied by a written confirmation 
regarding the truth and accuracy of the Chinese translation. 

The Chinese  translation confirmation may be issued by any of the following parties: 

(a) a qualified lawyer in Hong Kong; 

(b) the board of directors of the scheme; 

(c) the board of directors of the scheme’s management company; 

(d) the head of the legal department or the compliance officer-in-charge of the 
management company or its Hong Kong representative who has overall 
responsibility for the compliance of the subject application; or 

(e) such other person acceptable to the SFC. 

The person providing the confirmation must be fully conversant in the Chinese 
language or must certify that an individual who is fully conversant in the Chinese 
language and competent to review and ensure the truth and accuracy of the relevant 
Chinese documents has been appointed to do so. 
In the case where a translator is appointed by one of the above parties, the following 
should be submitted to us: (i) a confirmation issued by the party appointing the 
translator to certify that such translator is fully conversant in the Chinese language 
and competent to review and ensure the truth and accuracy of the relevant Chinese 
documents; and (ii) the Chinese translation confirmation issued by the translator 
confirming that the Chinese version of the offering document is a true and accurate 
translation of the English version of the same. 
You are reminded that the directors of the scheme or the management company are 
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responsible for the information contained in the offering document as being 
accurate, regardless of the language of publication. 

10. What types of confirmations are required to be 
submitted to the SFC in support of an 
application? 

The Information Checklist (see Q.2 above) sets out the basic documentary 
requirements in support of an application for authorization of a scheme pursuant to 
the UT Code.  Among other information and documents that are required to be 
submitted us, the following confirmations are generally required to be submitted to 
the SFC at the time of submission of an application: 
 
(a) a confirmation of compliance to the effect that all documents required to be 

submitted to the SFC for the purpose of the application for authorization of the 
fund under the UT Code have been submitted and are in compliance with the 
applicable provisions of the UT Code and the applicable provisions in the 
“Overarching Principles” of the Handbook; and  

 
(b) where the scheme is an overseas scheme primarily regulated by an overseas 

regulator and the fund’s Hong Kong offering document is different from its 
overseas offering document authorized/approved by the fund’s home regulator, 
a confirmation that the fund’s Hong Kong offering document is consistent with 
such overseas offering document. 

 
For each of (a) and (b) above, an up-to-date confirmation is required to be submitted 
to us before final authorization of the fund is given.  
 
Please also note that the above is by no means exhaustive. Where appropriate, the 
SFC may require other confirmations be submitted having regard to the particular 
circumstances and product features of each case.  

11. Will the 12-month Period apply to the existing 
fund applications that were submitted to and 
formally taken up by the SFC before the 
Effective Date but authorizations in respect of 
which have not been granted as at the Effective 
Date (“Existing Applications”)? Also, how would 
the 9-month Period apply to the Existing 

All Existing Applications will be subject to the 12-month Period and be deemed to be 
submitted on the Effective Date (i.e. 25 June 2010). Thus, applicants of these 
Existing Applications will be given a period of 12 months from the Effective Date to 
address outstanding issues in respect of their applications. Accordingly, for the 
purpose of determining the 9-month Period on Existing Applications, the Take-up 
Date shall be deemed to be the Effective Date (i.e. 25 June 2010).  
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Applications? Note:  The industry is undergoing a transitional period in respect of the new or 
revised requirements in the Handbook.  We note that the industry needs much time 
and resources to prepare for the transition.  In view of this, the SFC is prepared to 
postpone the strict implementation of this 12-month rule for about 6 months as 
follows: 
Applications that were taken up on or before 15 December 2010 shall be deemed to 
have been taken up on 15 December 2010 and shall in general lapse if no 
authorization is granted on or before 15 December 2011. 
Please refer to Q.5 above for what will happen upon the expiry of the 12-month 
Period, as well as the factors which the SFC may take into account when 
considering whether to grant authorization of a collective investment scheme and/or 
for the issue of its relevant offering document(s). 

12. What are the transitional arrangements for 
compliance with the UT Code? 

As from the Effective Date (i.e. 25 June 2010), the UT Code will apply to new funds 
for which applications for authorization are submitted to the SFC on or after the 
Effective Date. 
As for (i) existing SFC-authorized funds as of the Effective Date which continue to 
be marketed to the public in Hong Kong thereafter, and (ii) funds for which 
applications for authorization were submitted to the SFC prior to the Effective Date 
(together referred to as “Existing Schemes”), they shall comply with the UT Code 
(other than certain provisions of the UT Code as set out in the table under the 
section headed “Implementation schedule” of the UT Code (“Implementation 
Table”)). 
Existing Schemes are not mandated to adopt Chapters 6.14, 6.17, 9.4, 10.13, 11.6 
and the Note to Chapter 5.5(b) of the UT Code as set out in the “Miscellaneous” 
section of the Implementation Table.  Managers of Existing Schemes may continue 
to utilize the existing provisions as already set out in the offering document and 
constitutive documents of the funds. 
A transitional period of 12 months from the Effective Date will be provided for 
Existing Schemes to comply with the Product KFS and other relevant disclosure 
requirements as shown in the Implementation Table. 
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13. What would the Commission take into account 
when considering whether to grant 
authorization of a collective investment scheme 
and/or for the issue of its relevant offering 
document(s)? 
 

Under Part IV of the Securities and Futures Ordinance, on an application to the 
Commission, the Commission may, where it considers appropriate, authorize any 
collective investment scheme, and/or authorize the issue of any offering document 
or advertisement in respect of a collective investment scheme, subject to any 
conditions the Commission considers appropriate. 

The Commission may take any factor into account as it considers appropriate.  
Without prejudice to the generality of this right, when considering whether to grant 
authorization, the Commission may take into account, among other things, the 
following: 

• whether all requisite information and documents have been submitted, in all 
cases to the Commission’s satisfaction; 

• compliance with the SFC Handbook for Unit Trusts and Mutual Funds, 
Investment-Linked Assurance Schemes and Unlisted Structured Investment 
Products (“Handbook”), including, without limitation, the general principles 
laid down in the Overarching Principles Section; 

• the quality of disclosure in the subject offering document(s); and 

• any past record of non-compliance with the Handbook on the part of any 
relevant party to the application, refusal/rejection of application, or 
involuntary revocation/withdrawal of authorization in respect of a prior 
application, made in Hong Kong or the home jurisdiction of the product in 
question relating to a product with materially similar structure or features.  

 

Parties to the application are urged to refer to the Handbook and any Frequently 
Asked Questions published by the Commission from time to time. 

 

 
Last updated: 25 March 2011 

http://www.sfc.hk/sfcRegulatoryHandbook/EN/displayFileServlet?docno=H584

