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Guidelines on applying for a relaxation from the procedural formalities to be fulfilled 
upon registration of a prospectus under the Companies Ordinance (Cap.32) 

 
 

1. INTRODUCTION 

1.01 Pursuant to (a) section 4(2) of the Securities and Futures Commission 
Ordinance and (b) section 399 of the Securities and Futures Ordinance and 
section 32 of the Interpretation and General Clauses Ordinance, the Securities 
and Futures Commission (the “Commission”) is empowered to issue 
guidelines indicating the manner in which, in the absence of any particular 
consideration or circumstance, it proposes to perform its functions.  These 
guidelines, issued under (a) section 4(2) of the Securities and Futures 
Commission Ordinance and (b) section 399 of the Securities and Futures 
Ordinance and section 32 of the Interpretation and General Clauses Ordinance, 
and intended for the assistance of issuers of securities and their professional 
advisers, relate to the formalities when seeking authorisation for registration of 
a prospectus pursuant to section 38D or 342C of the Companies Ordinance 
(the “Ordinance”). 

1.02 In accordance with sections 38D and 342C of the Ordinance, a copy of a 
prospectus, having endorsed thereon or attached thereto, amongst other things, 
any consent to the issue thereof required by section 38C or 342B from any 
person as an expert (“expert’s consent letter”), is required to be authorised for 
registration and registered by the Registrar of Companies (the “Registrar”) 
before publication by the issuer.  In cases involving a prospectus relating to 
shares or debentures to be listed on The Stock Exchange of Hong Kong 
Limited (the “Exchange”), such authorisation for registration is administered 
by the Exchange.  In cases not involving such a listing of shares or debentures, 
the authorisation for registration is administered by the Commission.   

1.03 Under section 38D(2)(c) and 342C(2)(c) of the Ordinance, every prospectus 
shall conform to such requirements as are specified by the Registrar under 
section 346 of the Ordinance and applicable to prospectuses to be registered.  
According to section 38D(7)(a)(iv) and 342C(7)(a)(iv), the Registrar shall not 
register a prospectus unless it conforms to those requirements.  The 
Requirements for Documents Guidelines 2001 issued by the Registrar on 1 
November 2001 pursuant to section 346 (the “Registrar’s Guidelines”) state 
that prospectuses are required, amongst other things, to be printed on A4 paper 
of a certain thickness and weight.  The current practice is to submit to the 
Commission (or the Exchange, in the case of listed offerings), for 
authorisation for registration, the definitive prospectus1 satisfying these 
requirements together with the original of any expert’s consent letter. 

                                                 

1 For the purposes of these guidelines, the “definitive prospectus” is the version of the prospectus that 
is distributed to the public. 
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1.04 Market practitioners have commented in a number of instances that, in the 
circumstances of their case, because of the particular arrangements for printing 
the definitive prospectus or the use of overseas-based experts, the requirement 
to submit the definitive prospectus and original expert’s consent letters for 
registration introduces an additional level of complexity into the 
administration of the registration process which is difficult to manage 
satisfactorily.  These guidelines aim to address these concerns. 

1.05 The Commission will, in the performance of its function of considering 
whether to authorise the registration of a prospectus under section 38D or 
342C of the Ordinance, exercise its discretion on a case-by-case basis.  As a 
matter of general principle, however, the Commission anticipates that it will 
be predisposed to consider favourably any application made in compliance 
with these guidelines.   

1.06 These guidelines may describe only the way in which the Commission 
proposes to exercise its own functions.  Accordingly, the guidelines apply 
where the Commission administers authorisation for registration. The 
Exchange has nevertheless indicated that it supports these guidelines and 
proposes to apply equivalent practices when the Exchange administers the 
authorisation for registration.  Issuers of shares or debentures to be listed on 
the Exchange wishing to avail themselves of these guidelines should inform 
the Exchange at the earliest opportunity. Practitioners are also reminded that in 
the case of listed securities these guidelines are subject to Exchange listing 
rules and practice from time to time.   

1.07 These guidelines do not have the force of law and should not be interpreted in 
any manner that would conflict with the provisions of any applicable law or 
regulatory requirements.  The guidelines represent a regulatory policy position 
taken by the Commission for market development purposes within what it 
understands to be the boundaries of applicable law.  The guidelines should not 
be construed as legal advice or as a definitive interpretation of the relevant 
statutory provisions.  Issuers should seek legal advice if they are in any doubt 
as to the relevant statutory provisions or whether their particular circumstances 
or proposals would breach applicable legal or regulatory requirements. 

 

2. RELAXATION OF CURRENT REQUIREMENTS 

2.01 In order to facilitate the registration of a prospectus in cases where the issuer 
or its adviser satisfies the Commission that administrative difficulties will 
otherwise unjustifiably result, the Commission considers that, subject to the 
Registrar’s Guidelines being amended or supplemented to accommodate these 
guidelines2, current practices may be relaxed to the extent specified in 
paragraphs 2.02 and 2.03 below.    

                                                 

2  The Registrar has indicated that the Registrar’s Guidelines will be revised as necessary to 
accommodate these guidelines. 
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2.02 The issuer may deliver to the Commission for authorisation for registration 
two bound copies of the bulk print proof prospectus3 which is identical to the 
proposed definitive prospectus except that, if the circumstances so require, the 
text and images may be in black and white or grey-scale rather than colour 
(the “permitted dispensation”) provided that: 

(a) it is accompanied by a letter from or on behalf of the issuer (i) stating 
that the issuer wishes to take advantage of the facility referred to in 
paragraph 2.02 of these guidelines and the reason for wishing to do so, 
(ii) confirming that the copy of the prospectus submitted for 
authorisation complies with the Registrar’s Guidelines (as amended or 
supplemented from time to time) and is identical to the proposed 
definitive prospectus save for the circumstances falling within the 
permitted dispensation that are specified in the letter, and (iii) 
undertaking to deliver the definitive prospectus to the Commission in 
accordance with paragraph 2.02(d);  

(b) the bulk print proof prospectuses delivered to the Commission have 
been signed or certified and endorsed in accordance with sections 
38D(3) or 342C(3) of the Ordinance, as applicable subject to paragraph 
2.03 below;  

(c) the letter from the Commission to the Registrar authorising any bulk 
print proof prospectus for registration shall specify that the 
authorisation relates to a bulk print proof prospectus and where 
applicable provide brief particulars of any circumstances falling within 
the permitted dispensation that apply; 

(d) the definitive prospectus (which need not be signed/certified by the 
directors) is delivered to the Commission as soon as practicable after it 
becomes available in Hong Kong and no later than the date on which 
the prospectus is made available to the public in Hong Kong, 
accompanied by a letter from the issuer or its legal advisers confirming 
that the definitive prospectus is identical to the bulk print proof 
prospectus authorised for registration except for any circumstances 
falling within the permitted dispensation (as the circumstances may 
require); and   

(e) any failure to comply with the provisions of paragraph (d) will be 
treated as a failure to comply with these guidelines and the prospectus 
shall be regarded as having been issued in breach of section 38D or 
342C of the Ordinance (as the case may be).   

                                                 

3  For the purposes of these guidelines, the “bulk print proof prospectus” is the version of the 
prospectus that is approved by the issuer for bulk printing into the definitive prospectus. 



   

 - 4 - 

 

2.03 The issuer may deliver to the Commission with the prospectus 4 to be 
authorised for registration a facsimile (fax) image of an expert’s consent letter, 
provided that: 

(a) it is accompanied by a letter from or on behalf of the issuer (i) stating 
that the issuer wishes to take advantage of the facility referred to in 
paragraph 2.03 of these guidelines, (ii) confirming that the faxed image 
of the expert’s consent letter was received by the issuer with a cover 
fax from the expert stating that the original expert’s consent letter was 
being faxed with that cover, and that the original expert’s consent letter 
had not yet been received by the issuer, and (iii) undertaking to deliver 
the original expert’s consent letter to the Commission in accordance 
with paragraph 2.03(b); 

(b) the original expert’s consent letter is delivered to the Commission as 
soon as practicable and no later than 7 days after registration of the 
prospectus, accompanied by a letter from the issuer or its legal advisers 
confirming that the original expert’s consent letter is identical to the 
faxed image sent earlier in accordance with paragraph 2.03(a) in terms 
of contents; and 

(c) any failure to comply with the provisions of paragraph (b) will be 
treated as a failure to comply with these guidelines and the prospectus 
shall be regarded as having been issued in breach of section 38D or 
342C of the Ordinance (as the case may be).   

 

 

 

 

21 February 2003 

                                                 

4  The prospectus delivered to the Commission may be a bulk print proof prospectus within the 
meaning of paragraph 2.02 in cases where the issuer avails itself of the facility described in that 
paragraph. 


