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SECURITIES AND FUTURES (CLIENT MONEY) RULES

(Made by the Securities and Futures Commission under section 149
of the Securities and Futures Ordinance (Cap. 571))

1. Commencement

These Rules shall come into operation on the day appointed for the
commencement of the Securities and Futures Ordinance (Cap. 571).

2. Interpretation

In these Rules, unless the context otherwise requires—
“linked corporation” (tH## %), in relation to an associated entity of a licensed
corporation, means a corporation—
(a) of which the associated entity is a controlling entity;
() which 1s a controlling entity of the associated entity; or
(c) which has as its controlling entity a person which is also a
controlling entity of the associated entity;
“segregated account” ( 7M&F) means a segregated account established and
maintained under section 4(1) and (2);
“standing authority” (% s#%#f) has the meaning assigned to it by section 8(1);
“unconscionable” (A& 1EH), in relation to a standing authority, means
unconscionable having regard to the factors specified in section 6 of the
Unconscionable Contracts Ordinance (Cap. 458), as if the standing
authority in question were a contract under that Ordinance;
“written direction” (FH$57~) has the meaning assigned to it by section 7.

3. Application

(1) Subject to subsections (2) and (3), these Rules apply to client money
of a licensed corporation that is received or held by or on behalf of—

(a) the licensed corporation, in the course of the conduct of any
regulated activity for which the licensed corporation is licensed;
or

() an associated entity of the licensed corporation, in relation to
such conduct of the regulated activity.

(2) These Rules do not apply to client money of a licensed corporation
that—

(a) 1s received or held outside Hong Kong by the licensed
corporation or an associated entity of the licensed corporation,
while that client money remains outside Hong Kong; or
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(b) has at any time been received or held in Hong Kong by the
licensed corporation or an associated entity of the licensed
corporation, once that client money is transferred outside Hong
Kong in accordance with these Rules.

(3) These Rules do not apply to client money of a licensed corporation
that is in a bank account established and maintained by a client of the licensed
corporation in that client’s name.

4. Payment of client money into segregated accounts

(1) A licensed corporation or an associated entity of a licensed
corporation that receives or holds client money of the licensed corporation as
referred to in subsection (3) shall establish and maintain in Hong Kong one or
more segregated accounts for client money in accordance with subsection (2),
each of which shall be designated as a trust account or client account.

(2) A segregated account referred to in subsection (1) shall be established
and maintained with—

(a) an authorized financial institution; or

(b) any other person approved by the Commission for the purposes
of this section, either generally or in a particular case.

(3) The following amounts of client money of a licensed corporation that
are received or held by the licensed corporation or an associated entity of a
licensed corporation shall be dealt with in accordance with subsection (4)—

(a) all amounts that are received from or on behalf of a client of the
licensed corporation in respect of dealing in securities or future
contracts—

(1) less brokerage and other proper charges in connection with
such dealing;
(1) except those amounts that the licensed corporation is
required to pay on the day of receipt or within the following
2 business days in order to meet the client’s obligations to
meet settlement or margin requirements in respect of such
dealing; and
(ii1) except those amounts that are reimbursements to the
licensed corporation of money which the licensed
corporation has paid at any time before the day of receipt in
order to meet the client’s obligations to meet settlement or
margin requirements in respect of such dealing;

(b) all amounts that are received from or on behalf of a client of the
licensed corporation to whom the licensed corporation provides
financial accommodation to facilitate the acquisition and, where
applicable, the continued holding of securities, except those
amounts that are used to reduce the amount owed by the client
to the licensed corporation;
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(¢) all amounts that are received from or on behalf of a client of the
licensed corporation in respect of leveraged foreign exchange
trading, less brokerage and other proper charges in connection
with such trading;

(d) all other amounts that are received from or on behalf of a client
of the licensed corporation, except—

(1) the amounts referred to in paragraph (a)(i), (i1) and (iii);

(1) the amounts that are used to reduce the amount of financial
accommodation owed by a client of the licensed
corporation to the licensed corporation, as referred to in
paragraph (b); and

(ii1) the brokerage and other proper charges referred to in
paragraph (c).

(4) Within one business day after a licensed corporation or an associated
entity of a licensed corporation receives any amount of client money of the
licensed corporation as referred to in subsection (3), the licensed corporation
or associated entity shall pay it—

(a) 1into a segregated account;

(b) to the client from whom or on whose behalf it has been received;

(¢) subject to subsection (6), in accordance with a written direction;
or

(d) subject to subsections (5) and (6), in accordance with a standing
authority.

(5) A licensed corporation or an associated entity of a licensed
corporation shall not pay any amount of client money of the licensed
corporation under subsection (4)(d) if—

(a) to do so would be unconscionable; or

(b) the standing authority authorizes payment to an account in
Hong Kong of the licensed corporation or associated entity, or
an account in Hong Kong of any corporation with which the
licensed corporation is in a controlling entity relationship or in
relation to which the associated entity is a linked corporation,
and that account is not a segregated account.

(6) Neither a licensed corporation nor an associated entity of a licensed
corporation may pay, or permit to be paid, any amount of client money of the
licensed corporation to—

(a) any of its officers or employees; or

(b) any officer or employee of any corporation with which the
licensed corporation is in a controlling entity relationship or in
relation to which the associated entity is a linked corporation,

unless that officer or employee is the client of the licensed corporation from
whom or on whose behalf such client money has been received.
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5. Payment of client money out of segregated accounts

(1) A licensed corporation or an associated entity of a licensed
corporation that holds any amount of client money of the licensed corporation
in a segregated account shall retain it there until it 1s—

(a) paid to the client of the licensed corporation, being the client on
whose behalf it is being held;

(b) subject to subsection (3), paid in accordance with a written
direction;

(c¢) subject to subsections (2) and (3), paid in accordance with a
standing authority;

(d) required in order to meet the client’s obligations to meet
settlement or margin requirements in respect of dealing in
securities or futures contracts carried out by the licensed
corporation on behalf of the client of the licensed corporation,
being the client on whose behalf it is being held; or

(e) required to pay money that the client of the Ilicensed
corporation, being the client on whose behalf it is being held,
owes—

(1) to the licensed corporation in respect of the carrying on by
the licensed corporation of any regulated activity for which
1t 1s licensed; or

(1) to the associated entity in respect of the receipt or holding
of client money for or on behalf of the client by the
associated entity.

(2) A licensed corporation or an associated entity of a licensed
corporation shall not pay any amount of client money of the licensed
corporation under subsection (1)(c) if—

(a) to do so would be unconscionable; or

() the standing authority authorizes payment to an account in
Hong Kong of—

(1) the licensed corporation or associated entity in
circumstances other than those set out in subsection (1)(d)
or (e); or

(i1) any corporation with which the licensed corporation is in a
controlling entity relationship or in relation to which the
associated entity is a linked corporation,

and that account is not a segregated account.

(3) Neither a licensed corporation nor an associated entity of a licensed
corporation as referred to in subsection (1) may pay, or permit to be paid, any
client money of the licensed corporation to—

(a) any of its officers or employees; or
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(b) any officer or employee of any corporation with which the
licensed corporation is in a controlling entity relationship or in
relation to which the associated entity is a linked corporation,

unless that officer or employee 1s the client on whose behalf such client money
1s being held.

6. Treatment of interest on client money held in
segregated accounts

(1) Subject to subsection (2), a licensed corporation or an associated
entity of a licensed corporation that holds client money of the licensed
corporation shall deal with amounts of interest derived from the holding of the
client money in a segregated account in accordance with section 5(1).

(2) Any amount of interest retained in a segregated account which the
licensed corporation or associated entity that holds the client money in
question is entitled to retain under an agreement in writing with a client of the
licensed corporation, being the client on whose behalf the client money is being
held, shall be paid out of the account by the licensed corporation or associated
entity within one business day after—

(a) the interest is credited to the account; or
(b) the licensed corporation or associated entity becomes aware that
the interest has been credited to the account,
whichever is the later.

7. Requirements in respect of a client’s
written direction

For the purposes of section 4(4)(c) or 5(1)(b), a written direction is a
written notice that—
(a) relates to an amount of client money of a licensed corporation
referred to in that section;
(b) 1s given to the licensed corporation or an associated entity of the
licensed corporation by the client of the licensed corporation—
(1) from whom or on whose behalf that amount of client
money was received; or
(1) on whose behalf that amount of client money is being held;
(c) directs the licensed corporation or associated entity to pay that
amount of client money in a particular manner; and
(d) ceases to have effect after the client money to which it relates has
been paid by the licensed corporation or associated entity in the
manner directed.
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8. Requirements in respect of a client’s
standing authority

(1) For the purposes of section 4(4)(d) or 5(1)(¢), a standing authority is
a written notice that—

(a) 1s given to a licensed corporation or an associated entity of a
licensed corporation by a client of the licensed corporation;

(b) authorizes the licensed corporation or associated entity to deal
with client money from time to time—

(1) received from or on behalf of; or

(i1) held on behalf of,

the client, in one or more specified ways;

(¢) subject to subsection (2), specifies a period not exceeding 12
months during which it is valid; and

(d) specifies the manner in which it may be revoked.

(2) Subsection (1)(c) shall not apply to a standing authority which is
given to a licensed corporation or an associated entity of a licensed
corporation by a client of the licensed corporation who is a professional
investor.

(3) A standing authority which is not revoked prior to its expiry—

(a) may be renewed for one or more further periods—

(1) not exceeding 12 months, if the client of the licensed
corporation who gave it is not a professional investor; or

(i1) of any duration, if the client of the licensed corporation who
gave it is a professional investor,

at any one time, with the written consent of the client of the
licensed corporation who gave it; or
(b) shall be deemed to have been renewed if—

(1) at least 14 days prior to the expiry of the standing authority,
the licensed corporation or associated entity to which it was
given, gives a written notice to the client of the licensed
corporation who gave the standing authority, reminding the
client of its impending expiry, and informing the client that
unless the client objects, it will be renewed upon expiry
upon the same terms and conditions as specified in the
standing authority and for—

(A) an equivalent period to that specified in the standing
authority;

(B) any period not exceeding 12 months specified by the
licensed corporation or associated entity, if the client of
the licensed corporation is not a professional investor;
or
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(C) a period of any duration specified by the licensed
corporation or associated entity, if the client of the
licensed corporation is a professional investor; and

(11) the client does not object to the renewal of the standing
authority before its expiry.

(4) Where a standing authority is deemed to have been renewed in
accordance with subsection (3)(b), the licensed corporation or associated entity
(as the case may be) shall give a written confirmation of the renewal of the
standing authority to the client of the licensed corporation within one week
after the date of expiry.

9. Receipt of cheques for client money

For the purposes of section 4(3)(a) and (4), a licensed corporation or an
associated entity of a licensed corporation that receives a cheque for an
amount of client money is regarded as having received such amount only upon
receipt by it of the proceeds of that cheque.

10. Requirement to pay money other than client money
out of segregated accounts

A licensed corporation or an associated entity of a licensed corporation
which becomes aware that it 1s holding an amount of money in a segregated
account that is not client money of the licensed corporation shall, within one
business day of becoming so aware, pay that amount of money out of the
segregated account.

11. Reporting of non-compliance with certain
provisions of these Rules

If a licensed corporation or an associated entity of a licensed corporation
to which section 4(1) or (4) or 5(1) applies becomes aware that it does not
comply with such section, it shall, within one business day thereafter, give
written notice of that fact to the Commission.

12. Penalties

(1) A licensed corporation, or an associated entity of a licensed
corporation, which, without reasonable excuse, contravenes section 4 or 5
commits an offence and is liable—

(a) on conviction on indictment to a fine of $200,000 and to
imprisonment for 2 years; or

(b) on summary conviction to a fine at level 6 and to imprisonment
for 6 months.



L. S. NO. 2 TO GAZETTE NO. 49/2002 L.N. 202 of 2002  B1427

(2) A licensed corporation, or an associated entity of a licensed
corporation, which, with intent to defraud, contravenes section 4 or 5 commits
an offence and is liable—

(a) on conviction on indictment to a fine of $1,000,000 and to
imprisonment for 7 years; or

(b) on summary conviction to a fine of $500,000 and to
imprisonment for 1 year.

(3) A licensed corporation, or an associated entity of a licensed
corporation, which, without reasonable excuse, contravenes section 6, 8(4), 10
or 11 commits an offence and is liable on conviction to a fine at level 3.

(4) A licensed corporation, or an associated entity of a licensed
corporation, which, with intent to defraud, contravenes section 6, 8(4), 10 or
11 commits an offence and is liable on conviction to a fine at level 6.

(5) In deciding whether or not a payment of client money under section
4(5)(a) or 5(2)(a) would be unconscionable, the court shall have regard to the
factors specified in section 6 of the Unconscionable Contracts Ordinance (Cap.
458), as if the standing authority in question were a contract under that
Ordinance.

Andrew Len Tao SHENG

Chairman,
Securities and Futures Commission
2 December 2002

Explanatory Note

These Rules are made by the Securities and Futures Commission under
section 149 of the Securities and Futures Ordinance (Cap. 571). They prescribe
the manner in which licensed corporations and their associated entities shall
treat and deal with client money received or held in Hong Kong. There is a
provision for the payment of client money into segregated accounts designated
as trust accounts or client accounts within one business day after receipt.
Requirements are specified in respect of payments out of such accounts, the
treatment of interest on client money held in such accounts and self-reporting
of non-compliance. Penalties are prescribed for breach of the Rules.



