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Executive Summary 
 
1. The Securities and Futures Commission (“Commission”) issued a 

Consultation Paper on Investments in Real Estate Investment Trusts by 
Collective Investment Schemes authorised under the Code on Unit Trusts and 
Mutual Funds (“Consultation Paper”) on 25 February 2005 for a period of 4 
weeks.  During the consultation period, eight submissions were received, 
including responses from industry practitioners and professional organizations.   
A list of the respondents is set out in Annex 1. 

 
2. All the comments received were in support of the proposal to allow 

investments by schemes authorised under the Code on Unit Trusts and Mutual 
Funds (collectively, “SFC-authorised schemes”) to invest in listed real estate 
investment trusts (“REITs”).  However, there were also suggestions that 
investments in unlisted REITs should be allowed as well, up to a limit of 10-
15%.   Aside from these, industry practitioners requested clarifications on 
technical and administrative issues. 

 
3. Having considered the comments received, the Commission concluded that the 

proposed amendments to the Code on Unit Trusts and Mutual Funds (“Code”), 
as stated in the Consultation Paper, should be incorporated into the Code.   In 
addition, there is no need to stipulate specific rules in respect of investments in 
unlisted REITs, as there are already provisions in the Code that govern 
investments in unlisted securities and collective investment schemes and the 
Commission clarifies the applicability of such provisions to unlisted REITs 
herein. 

 
Comments Received and the Commission’s Responses  
 
4. Public Comments:  All of the responses were in support of the Commission’s 

initiative to allow SFC-authorised schemes to invest in listed REITs.   In 
addition, two submissions requested that the proposal be extended to include 
not only REITs listed on a stock exchange, but also those quoted on an 
exchange but the principal trading is conducted with the manager or issuer of a 
REIT, rather than through an exchange.   

 
5. Commission’s Response: As stated in the Consultation Paper, the primary 

basis for allowing investments in REITs is that they are listed and traded on a 
stock exchange.  The use of a stock exchange as a platform to trade a REIT 
ensures that there is a transparent process for investing in, divesting of and 
valuing a REIT.   

 
In fact, the current provision already provides both industry practitioners and 
investors of SFC-authorised schemes with a broad range of investment choices.   
For instance, there are nearly 200 listed REITs in the US, 25 in Australia and 
16 in Japan.  The number is expected to grow as interests in publicly traded 
REITs increase. 
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In consideration of the above, the Commission maintains the original proposal 
that where investments are to be made by SFC-authorised schemes in listed 
REITs in accordance with Chapters 7.1 and 7.2 of the Code, the REITs have to 
be listed on a stock exchange. 

 
6. Public Comments: Two industry bodies and a law firm recommended that the 

Commission also allowed SFC-authorised schemes to invest in unlisted REITs, 
up to a limit of 10-15% of their net asset values.   

 
7. Commission’s Response: Under the Code, SFC-authorised schemes are 

allowed to invest in unlisted investments.  In particular, SFC-authorised 
schemes may invest in unlisted companies by way of Chapter 7.3 of the Code, 
and in unlisted collective investment schemes by way of Chapter 7.11 of the 
Code.  Since an SFC-authorised scheme has to ensure that it can meet the 
redemption requests of its investors on a timely basis, the Commission 
considers that there is already ample room for SFC-authorised schemes to 
invest in unlisted investments, and there should not be an additional provision 
to allow investments in unlisted REITs. 

 
As such, the Commission now clarifies that the unlisted investments that can 
be made under Chapters 7.3 and 7.11 include unlisted REITs in the form of 
companies and collective investment schemes respectively.  As a result, 
market practitioners have the flexibility to invest in unlisted REITs up to the 
prescribed limits already laid down in the Code, without altering the liquidity 
profile of SFC-authorised schemes, as currently required by the Code. 

 
8. Public Comments: On the issue of whether there should be specific provisions 

on the stock exchange on which a REIT has to be listed, the general comments 
were that they were not necessary.   

 
9. Commission’s Response: In general, SFC-authorised schemes specify the 

stock exchanges that they will invest, taking into account their own investment 
objectives and the relevant provisions of their constitutive documents.  The 
Code has not stipulated on which stock exchanges that such schemes may 
invest in respect of listed securities.  Therefore, the Commission does not 
consider it appropriate to specify stock exchanges for listed REITs.   

 
However, the Commission is aware of the different risks and characteristics of 
securities listed on different stock exchanges.  In this regard, the Commission 
reiterates the importance of the fund managers clearly disclosing to potential 
and existing investors the risks involved and the risk-mitigating measures that 
they have adopted.  Such communication to investors applies whether 
investments are made in respect of shares of companies, bonds, REITs or any 
other financial instruments. 
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10. Public Comments: Some submissions sought clarifications on: 
 

(a) whether REITs include listed property trusts and stapled securities in 
Australia and other tax transparent companies that principally own and 
operate investment real estate; 

 
(b) whether an SFC-authorised fund may invest in the initial public offering 

of a REIT seeking to list on a stock exchange; 
 
(c) whether REITs will be “collective investment schemes” or “securities” 

for instrument classification purpose when making disclosures to 
investors; 

 
(d) whether Chapter 7.11 of the Code still applies to REITs; and 
 
(e) whether SFC-authorised schemes are required to obtain approval from 

their shareholders/unitholders and serve them advance notices if they 
now commence investments in listed REITs as a result of the 
Commission’s decision to allow such investments.  

 
11. Commission’s Response: 
 

The term “REIT” in the Code is intended to refer to investment vehicles 
(whether formed as companies or collective investment schemes) that 
primarily invest in real estate.  Since different jurisdictions may adopt 
different names for such vehicles, for instance “REITs” in the case of the US 
and “listed property trusts” and “stapled securities” in Australia, and new 
terms may be created as other jurisdictions introduce the same product, the 
Commission believes it would not be appropriate to spell out what the term 
“REIT” should include.  Instead, “REIT” for the purpose of the Code should 
refer to any investment vehicle that is established to invest primarily in real 
estate with an aim to generate a recurrent source of dividend income to 
investors. 
 
Issues described in (b) to (e) in paragraph 10 are administrative matters and 
will be clarified by way of “Frequently Asked Questions” on the 
Commission’s website. 

 
Implementation of the Code revision 
 
12. The revised Code will become effective upon publication in the government 

Gazette. 
 
13. The announcement made in the circular issued by the Commission in 

November 2004 titled “Investment in SFC-authorised Real Estate Investment 
Trusts by Unit Trusts and Mutual Funds authorised under the SFC Code on 
Unit Trusts and Mutual Funds” will be superseded.  
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14. SFC-authorised schemes that have previously obtained waivers from the 
Commission to invest in Australian REITs by way of Chapter 7.11 of the 
Code may now invest in listed REITs in accordance with the revised Code 
provisions, subject to compliance with the investment policies of the schemes 
and their constitutive documents.   However, they are reminded to review 
whether their offering documents or prospectuses have to be updated 
accordingly, and whether shareholders/unitholders’ approval has to be sought 
or advance notice should be given to shareholders/unitholders. 
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        Annex 1 
 
List of Respondents (in alphabetical order) 
 
Category A – Respondent has no objection to publication of name 
 
Hong Kong Investment Funds Association 
INVESCO Asia Limited 
Linklaters 
National Association of Real Estate Investment Trusts 
Nelson Tang 
The Hong Kong Association of Banks 
 
 
Category B – Respondent requested submission to be published on a “no-name” 
basis 
 
Two submissions 
 

 


