
Practice Note 6 (PN6) – Appropriate offers for convertibles or 
warrants under Rule 13 and calculation of “see-through” price 

Rule 13.1 of the Takeovers Code provides that “[w]here an offer is 
made for equity share capital and the offeree company has 
convertible securities outstanding, the offeror must make an 
appropriate offer or proposal to the holders of the convertible 
securities to ensure that their interests are safeguarded. Equality 
of treatment is required”.  
The main rationale of Rule 13.1 is to ensure equal treatment of 
holders of convertible securities or warrants of the offeree 
company during an offer (see General Principle 1 of the Codes). 
Rule 13.1 also reflects General Principle 2 of the Codes which 
provides that “[i]f control of a company changes or is acquired or is 
consolidated, a general offer to all other shareholders is normally 
required”. 
Appropriate offers to be made 
In an earlier consultation the Executive was asked whether it 
would waive the requirement to make an appropriate offer to the 
holder of a convertible note of the offeree company under Rule 
13.1 in the event a possible offer is made. This request was made 
on the basis that, among other things, the conversion rights under 
the note are not exercisable within the offer period (the note would 
only be exercisable sometime after the end of the offer period).  
The Executive wishes to clarify that regardless of whether the 
conversion rights under convertible securities or warrants are 
exercisable within the offer period, where there is an offer for 
shares of a company under the Takeovers Code, the Executive 
would normally require an appropriate offer to be made under Rule 
13.  
Calculation of “see-through” price 
Normally the consideration under any offer or proposal in relation 
to convertible securities, warrants, options or subscription rights 
will be considered appropriate if it is based on the offer price for 
the relevant equity share capital and such “see-through” price 
should be regarded as the minimum offer price (see Note 1 to Rule 
13). The market price of the relevant securities is not relevant to 
the calculation of the “see-through” price.  The following example 
illustrates how the “see-through” price of convertible securities may 
be calculated:  

1 
 



2 
 

Example: 
An offeror is offering $2 for each ordinary share in the offeree 
company. Other than ordinary shares, the offeree company 
has in issue (i) options entitling holders to subscribe for 
ordinary shares at an exercise price of $1 per share and (ii) 
convertible notes with a face value of $100 which is 
convertible into ordinary shares at $4 per share. 
The option offer – The see-through value of each option would 
be the difference between the offer price for each ordinary 
share and the exercise price of each option. In this case, the 
relevant see-through price is $1 for each option on the basis 
that the offer price for each ordinary share is $2 and the 
exercise price of each option is $1.  
The convertible note offer – The see-through value of each 
convertible note would be the number of ordinary shares 
which each convertible note is convertible into multiplied by 
the offer price for each ordinary share. In this case, the 
relevant see-through price is $50 for each convertible note 
with face value of $100 on the basis that each convertible note 
is convertible into 25 ordinary shares (i.e. $100 face value 
divided by the conversion price of $4 per share) and the offer 
price for each ordinary share is $2. 
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