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Frequently Asked Questions on Post Authorization Compliance Issues of SFC-authorized Unit Trusts and Mutual Funds 

 
The SFC provides basic information about post-authorization compliance issues of SFC-authorized unit trusts and mutual funds in frequently 
asked questions (FAQs) which are not exhaustive and for general reference only. Please note that all applications for authorization are 
considered on a case-by-case basis, and applicants should contact the SFC when in doubt. 

 

 

Novel coronavirus (COVID-19)1 
 

 Question Answer 

1. Due to the extreme market volatility and 
uncertainty in local and international markets 
relating to the COVID-19 outbreak, can fund 
managers increase the swing factor to be 
applied on the net asset value (NAV) of their 
SFC-authorized funds beyond the maximum 
swing factor as disclosed in the funds’ 
offering documents? 
 
Will such increase require prior SFC 
approval? 

In view of the potential impact on, among others, the volatility and liquidity of the 
underlying invested assets of the SFC-authorized funds relating to the COVID-
19 outbreak, fund managers should ensure that all assets of their funds are 
fairly and accurately valued and liquidity risk management tools (such as swing 
pricing or anti-dilution levy) are used appropriately. Fund managers must ensure 
fair treatment to all investors including redeeming investors and those remaining 
in the funds. 
 
Given the exceptional market circumstances, it is important that fund managers 
are sufficiently agile to respond to extreme market situations so that the funds 
can be managed in the best interests of investors.  Fund managers may 
increase the swing factor beyond the maximum level that has been set out in the 
funds’ offering documents as a temporary measure, without SFC’s prior 
approval subject to the following conditions: 

                                                 
1 Extracted from FAQ 1, 2 and 3 under Section 3 of the Frequently Asked Questions on Post Authorization Compliance Issues of SFC-authorized Unit Trusts and Mutual Funds. Capitalised terms 
defined therein shall have the same meaning here (unless otherwise provided). 



 

2 

 

 Question Answer 

 
(i) the decision to revise the swing factor under the fund’s swing pricing 

mechanism must be duly justified (including a robust methodology that 
provides an accurate NAV which is representative of the prevailing 
market conditions) and is in the best interests of investors, following a 
robust internal governance process supported by proper 
records/documentations; 
 

(ii) the fund managers/the fund must notify existing and new investors 
(and, to the extent applicable, properly inform distributors of the fund) 
that a swing factor which exceeds the limit disclosed in the offering 
document may be used before applying the revised swing factor; 

 
(iii) the fund managers must be able to demonstrate and justify that the 

swing factor applied at any time was representative of the prevailing 
market conditions and was in the best interests of investors; and 

 
(iv) the revision and use of revised swing factor is permitted under the 

fund’s constitutive documents, and complies with the applicable laws 
and regulatory requirements imposed by their home regulators.  

 
To enable fund managers to apply the increased swing factor as efficiently as 
possible, fund managers may notify investors through the fund’s website and/or 
through the fund’s usual communication channels, and apply the revised swing 
factor with immediate effect (provided that the above conditions are met). 
 
Fund managers are required to give the SFC early alerts of any material issues 
affecting their SFC-authorized funds. As such, they must inform the SFC of the 
above as soon as practicable if they intend to increase or apply the swing factor 
exceeding the one that is disclosed in the offering documents. Notification to 
investors shall also be filed with the SFC.  
 
SFC may ask the fund managers to justify on an ex-post basis the level of the 
swing factor applied and to provide documentary evidence in relation to (iii).  
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This FAQ will also apply to anti-dilution levy in a similar manner.  
 

2. Can an SFC-authorized fund apply swing 
pricing mechanism under the proposed 
temporary measure in FAQ 1 above, if it has 
not disclosed in the offering document that 
swing pricing may be used? 

The temporary measure applies to funds which have already disclosed the use 
of swing pricing mechanism as a liquidity risk management tool in their offering 
documents.  
 
Funds which do not have such disclosure in their offering documents but which 
might wish to use swing pricing will be dealt with on a case by case basis. The 
SFC will need to better understand, among others, the circumstances as to why 
they need to apply swing pricing given that their offering documents have not 
disclosed this as well as other matters such as whether they are permitted to do 
so under relevant governing laws and constitutive documents and by their home 
regulators.  
 
Given the current market conditions, fund managers are urged to make proper 
assessment to ensure that investors’ interests will not be prejudiced and 
investors are treated fairly at all times. Fund managers are strongly encouraged 
to consult the SFC if in doubt.  
 
This FAQ will also apply to anti-dilution levy in a similar manner.  
 

3. Will the SFC implement any temporary relief 
measures as regards post-authorizations due 
to the operational difficulties relating to the 
COVID-19 outbreak? 

In view of the potential operational difficulties faced by fund managers during the 
COVID-19 outbreak, the SFC is implementing the following temporary relief 
measures to alleviate the administrative burden in respect of post-authorization 
matters.   
 
A) Accepting documents by soft copy only 
 
Fund managers are allowed to submit documents by soft copy only for all 
applications and post-filings, including but not limited to documents submitted 
for fulfilment of post-authorization conditions. 
 
The official receipt date of an application or a post-filing shall be a business day 
on which the full and complete set of soft copy documents is received by the 
SFC. 
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B) Accepting un-signed documents 
 
We will accept submission of un-signed copies of the relevant application forms, 
filing forms, confirmations and other relevant documents (the “Relevant Forms”) 
provided that they are submitted with an email confirmation (from a person who 
meets the signatory requirements for the Relevant Forms) that such forms and 
documents in connection with the subject application or filing are in order.   
 
Fund managers are still required to submit (following existing protocol) the duly 
executed and signed Relevant Forms to the SFC as soon as practicable 
afterwards.  
 

 

Last updated: 1 April 2020 

 


