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Frequently Asked Questions 

 
 

 

Frequently Asked Questions on France-Hong Kong Mutual Recognition of Funds 
 
These frequently asked questions (FAQs) are prepared by the Investment Products Division to provide guidance to market practitioners 
regarding the France-Hong Kong Mutual Recognition of Funds (MRF) scheme. Firms are encouraged to contact the relevant case team in the 
Investment Products Division if they are in doubt on any specific issues arising from the application/interpretation of the matters relating to the 
MRF. 
 
The information set out below is not meant to be exhaustive.  These FAQs may be updated and revised from time to time.  These FAQs are 
only for general reference.  Compliance with all the requirements in these FAQs does not necessarily mean that an application will be 
accepted or an authorization will be granted.  The SFC reserves the rights to exercise all powers conferred under the law.  
 
Unless otherwise defined herein, all capitalised terms shall have the meanings given to them in the Circular on Mutual Recognition of Funds 
between the France and Hong Kong issued by the SFC on 10 July 2017 (SFC Circular), as amended from time to time and the AMF 
requirement and process for mutual recognition of Hong Kong Funds dated 10 July 2017 (AMF Circular), as amended from time to time.  
 

 Question Answer 

1.  How should French Covered Funds that 
would like to seek SFC authorization submit 
their applications?  
 

Applications of French Covered Funds seeking authorization under the MRF received 
by the SFC will be processed according to the fund authorization process as set out in 
the Frequently Asked Questions on Application Procedures for Authorization of Unit 
Trusts and Mutual Funds. 
 
As provided in paragraph 45 of the SFC Circular, soft copies of the Application 
Documents should be emailed to mrffrance@sfc.hk.  The names of the applicants and 
the names of the French Covered Funds under application should be clearly indicated 
in both the emails’ subject and body. 
 
Please refer to Question 2 of Frequently Asked Questions on Application Procedures 
for Authorization of Unit Trusts and Mutual Funds for the latest fee schedule. 
 
An application is considered received by the SFC only upon the SFC’s receipt of the 
soft copies of all the required Application Documents. 
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In general, the Investment Products Division will issue a letter (Take-up Letter) within 5 
business days upon the receipt of the Application Documents, to inform the applicant 
that the SFC will process the application.  The date of the Take-up Letter (i.e. the 
Take-up Date) is the date on which the SFC formally takes up the application.  The 
applicant is expected to submit the applicable application fee as soon as practicable 
upon receipt of the Take-up Letter from the SFC. Once an application is taken up, the 
application fee will not be refunded.  
 
During the application process, all changes to any subsequent draft documentation 
must be properly and comprehensively marked up to facilitate review by the SFC. 
 

2.  Who can issue marketing materials in 
respect of French Covered Funds? Will these 
marketing materials need SFC’s prior 
authorization?   
 

All advertisements and marketing materials in relation to a French Covered Fund 
issued in Hong Kong shall comply with the relevant Hong Kong laws and regulations, 
including but not limited to the requirements set out in the Advertising Guidelines 
Applicable to Collective Investment Schemes Authorized under the Product Codes 
issued by the SFC.  
 
French Covered Funds should issue advertisement and marketing materials via a 
representative or distributor who is licensed or registered for Type 1, Type 4 or Type 6 
regulated activity or based on other applicable exemptions under section 103 of the 
Securities and Futures Ordinance.  Such materials would not be subject to 
authorization/pre-vetting by the SFC but would be subject to post-vetting by the SFC. 
The representative or distributor should also take responsibility for the advertisements 
and marketing materials that it issues. 

 

3.  Will the Hong Kong representative of a 
French Covered Fund be required to be 
licensed by the SFC? 
 

To be eligible to act as a Hong Kong representative, the Code on Unit Trusts and 
Mutual Funds (UT Code) requires a Hong Kong representative must be (a) licensed or 
registered under the Securities and Futures Ordinance (SFO); or (b) a trust company 
registered under Part VIII of the Trustee Ordinance (Chapter 29 of the Laws of Hong 
Kong) and such company is an affiliate of an authorized financial institution defined 
under the SFO and is acceptable to the Commission.  
 
The UT Code does not mandate that the Hong Kong representative must be licensed 
or registered for any particular regulated activity.  However, Hong Kong 
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representatives that carry on regulated activities under the SFO must be licensed or 
registered accordingly.  For example, if the Hong Kong representative would like to 
distribute the French Covered Fund in Hong Kong, it would need to be licensed for 
Type 1 regulated activity.  
 
Please refer to Chapter 9 of the UT Code for further details. 
 

4. 

 

What are the language requirements for the 
Hong Kong offering documents of French 
Covered Funds? 
 

The Hong Kong offering documents of the French Covered Funds should be prepared 
in English and Chinese. 
 
The English version of the French Covered Funds’ Hong Kong offering documents 
should be submitted at the time of application.  
 
The Chinese version of such offering documents should be submitted together with 
the Chinese translation confirmation(s) regarding the truth and accuracy of the 
Chinese translation (in prescribed form as set out in the Information Checklist 
http://www.sfc.hk/web/EN/forms/products/forms.html) prior to the authorization 
becoming effective. 
   
The Chinese translations should take into account market practices and customary 
use of Chinese language in Hong Kong. 
 

5. How should French Covered Funds prepare 
the product key facts statement (KFS)? 

For the preparation of KFS, a French Covered Fund should refer to the KFS illustrative 
template for General Funds (http://www.sfc.hk/web/EN/regulatory-
functions/products/product-authorization/products-key-facts-statements.html) for 
necessary guidance.  
 
In particular,  
 

1. the following statement is expected to be included in the KFS in an upfront and 
prominent manner:  

 
“This is a French fund authorized for public offering in Hong Kong pursuant to 
Mutual Recognition of Funds between France and Hong Kong arrangement.” 

 

http://www.sfc.hk/web/EN/forms/products/forms.html
http://www.sfc.hk/web/EN/regulatory-functions/products/product-authorization/products-key-facts-statements.html
http://www.sfc.hk/web/EN/regulatory-functions/products/product-authorization/products-key-facts-statements.html
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2. the following statements is expected to be included in the “Additional 
Information” section of the KFS: 

 
“This fund, authorized by the SFC for offering, marketing and distribution to the 
public in Hong Kong, remains governed by laws, ordinances and other 
regulations or requirements applicable in France and is supervised by the 
Autorité des Marchés Financiers in France.  It complies with rules (including 
investment restrictions) that are different from the requirements applicable to 
other SFC-authorized funds established under the Hong Kong laws.” 

 

6. How should Hong Kong Covered Funds that 
would like to seek AMF’s authorization 
submit their applications?  

Before starting an application with the AMF, applicant should consult the SFC for the 
issuance of an eligibility certificate pursuant to paragraph 45 of the AMF Circular.   
Upon the issuance of such certificate, the SFC will notify the applicant that the 
applicant could submit the application to the AMF.  

 

7. Is there any prescribed form for the Hong 
Kong Covered Management Company’s 
confirmation to the SFC that at least 20% of 
the Hong Kong Covered Fund’s net asset 
value is attributable to investors in Hong 
Kong for the purpose of paragraph 16 of the 
AMF Circular? 

Pursuant to paragraph 16 of the AMF Circular, the Hong Kong Covered Management 
Company shall confirm to the SFC semi-annually (i.e. end of June / December each 
year) that at least 20% of the Hong Kong Covered Fund’s net asset value is 
attributable to investors in Hong Kong at the end of each reporting period. 
 
For compliance with such requirement, the Hong Kong Covered Management 
Company should submit to the SFC a duly signed and completed confirmation (in 
prescribed form as set out in the Form of Confirmation from Hong Kong Covered 
Management Company to the SFC pursuant to paragraph 16 of the AMF requirement 
and process for mutual recognition of Hong Kong Funds dated 10 July 2017 
(http://www.sfc.hk/web/EN/forms/products/forms.html)) within one week from end of 
June / December, as the case may be. 
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