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Frequently Asked Questions on Luxembourg-Hong Kong Mutual Recognition of Funds 
 
These frequently asked questions (FAQs) are prepared by the Investment Products Division to provide guidance to market practitioners 
regarding the Luxembourg-Hong Kong Mutual Recognition of Funds (MRF) scheme. Firms are encouraged to contact the relevant case 
team in the Investment Products Division if they are in doubt on any specific issues arising from the application/interpretation of the matters 
relating to the MRF. 
 
The information set out below is not meant to be exhaustive.  These FAQs may be updated and revised from time to time.  These FAQs 
are only for general reference.  Compliance with all the requirements in these FAQs does not necessarily mean that an application will be 
accepted or an authorization will be granted.  The SFC reserves the rights to exercise all powers conferred under the law.  
 
Unless otherwise defined herein, all capitalised terms shall have the meanings given to them in the Circular on Mutual Recognition of 
Funds between Luxembourg and Hong Kong issued by the SFC on 15 January 2019, as amended from time to time (SFC Circular) and the 
CSSF Streamlining requirements and process for mutual recognition of Hong Kong funds dated 15 January 2019, as amended from time to 
time (CSSF Circular).  
 
 Question Answer 

1.  How should Luxembourg Covered Funds 
that would like to seek SFC authorization 
submit their applications?  
 

Applications of Luxembourg Covered Funds seeking authorization under the MRF 
received by the SFC will be processed under the revamped fund authorization 
process (Revamped Process) as set out in SFC’s circular entitled “Circular to 
management companies of SFC-authorized unit trusts and mutual funds – Formal 
adoption of revamped fund authorization process” dated 22 April 2016 (as amended 
on 2 December 2016), unless otherwise provided in the SFC Circular.   
 
Applicants should submit physical copies of all Application Documents as provided 
under paragraph 34 of the SFC Circular to the SFC at: 
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Investment Products Division 
Securities and Futures Commission 
35/F, Cheung Kong Center,  
2 Queen's Road Central,  
Hong Kong 

 
Applicants should also submit soft copies of all Application Documents by email to the 
relevant case team in the Investment Products Division and at mrflux@sfc.hk. 
Applicants should clearly indicate the names of the applicants and the names of the 
Luxembourg Covered Funds under application in both the emails’ subject and body. 
 
An application is considered received by the SFC only upon the SFC’s receipt of both 
the physical copies and soft copies of all Application Documents. 
 
As provided under paragraph 36 of the SFC Circular, applicants shall request the 
CSSF to provide directly to the SFC a certificate confirming that the Eligibility 
Requirements listed in Annex B to the SFC Circular are met. The SFC will not take up 
the application if no such certificate is received from the CSSF. 
 
In general, the Investment Products Division will issue a letter (Take-up Letter) within 
5 business days upon the receipt of all Application Documents, to inform the applicant 
that the SFC will process the application. The date of the Take-up Letter (i.e. the 
Take-up Date) is the date on which the SFC formally takes up the application. Once 
an application is taken up, the application fee will not be refunded.  
 
During the application process, all changes to any subsequent draft documentation 
must be properly and comprehensively marked up to facilitate review by the SFC. 
 
During the vetting process, the SFC may from time to time request for the submission 
of additional supporting information or documents which it deems necessary for 
facilitating its consideration as to whether authorization should be granted. 
 

mailto:mrfuk@sfc.hk
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2.  Who can issue marketing materials in 
respect of Luxembourg Covered Funds?  
Will these marketing materials need SFC’s 
prior authorization?   
 

All advertisements and marketing materials in relation to a Luxembourg Covered 
Fund issued in Hong Kong shall comply with the relevant Hong Kong laws and 
regulations, including but not limited to the requirements set out in the Advertising 
Guidelines Applicable to Collective Investment Schemes Authorized under the 
Product Codes issued by the SFC 
(https://www.sfc.hk/web/EN/rules-and-standards/codes-and-guidelines/guidelines).  
 
Luxembourg Covered Funds should issue advertisement and marketing materials via 
a representative or distributor who is licensed or registered for Type 1, Type 4 or Type 
6 regulated activity or based on other applicable exemptions under section 103 of the 
SFO. Such materials would not be subject to authorization/pre-vetting by the SFC but 
would be subject to post-vetting by the SFC. The representative or distributor should 
also take responsibility for the advertisements and marketing materials that it issues. 

 
3.  Will the Hong Kong representative of a 

Luxembourg Covered Fund be required to 
be licensed by the SFC? 
 

To be eligible to act as a Hong Kong representative, the UT Code requires a Hong 
Kong representative must be (a) licensed or registered under the SFO; or (b) a trust 
company registered under Part VIII of the Trustee Ordinance (Chapter 29 of the Laws 
of Hong Kong) and such company is an affiliate of an authorized financial institution 
defined under the SFO and is acceptable to the SFC.  
 
The UT Code does not mandate that the Hong Kong representative must be licensed 
or registered for any particular regulated activity. However, Hong Kong 
representatives that carry on regulated activities under the SFO must be licensed or 
registered accordingly. For example, if the Hong Kong representative would like to 
distribute the Luxembourg Covered Fund in Hong Kong, it would need to be licensed 
for Type 1 regulated activity.  
 
Please refer to Chapter 9 of the UT Code for further details. 
 

4.  What are the language requirements for the 
Hong Kong offering documents of 
Luxembourg Covered Funds? 

The Hong Kong offering documents of the Luxembourg Covered Funds should be 
prepared in English and Chinese. 
 

https://www.sfc.hk/web/EN/rules-and-standards/codes-and-guidelines/guidelines
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 Applicants should submit the English version of the fund’s Hong Kong offering 
documents at the time of application.   
 
The Chinese version of such offering documents should be submitted together with 
the Chinese translation confirmation(s) regarding the truth and accuracy of the 
Chinese translation (in prescribed form as set out in the Information Checklist for 
Application for Authorization of Luxembourg Funds under the Mutual Recognition of 
Funds Arrangement and the Revamped Process 
http://www.sfc.hk/web/EN/forms/products/forms.html) prior to the authorization 
becoming effective. 
   
The English and Chinese translation should take into account market practices and 
customary use of Chinese language in Hong Kong. 
 

5.  If the constitutive documents and financial 
statements of Luxembourg Covered Funds 
are prepared in French, German or 
Luxembourgish, are these documents 
required to be translated into English and 
Chinese when a Luxembourg Covered 
Funds seeks SFC authorization? 
 

The constitutive documents and financial reports of a Luxembourg Covered Fund 
shall be made available to Hong Kong investors in either English or Chinese. The 
language in which these documents are made available to Hong Kong investors 
should be clearly disclosed in the Hong Kong offering documents. 

6.  How should Luxembourg Covered Funds 
prepare the product key facts statement 
(KFS)? 

For the preparation of KFS, a Luxembourg Covered Fund should refer to the KFS 
illustrative template for General Funds or unlisted class of Active ETFs    
(http://www.sfc.hk/web/EN/regulatory-functions/products/product-authorization/produ
cts-key-facts-statements.html) for necessary guidance.  
 
In particular, the following statement is expected to be included in the KFS in an 
upfront and prominent manner:  
 
“This is a Luxembourg fund authorized for public offering in Hong Kong pursuant to 
Mutual Recognition of Funds between Luxembourg and Hong Kong arrangement.” 

http://www.sfc.hk/web/EN/forms/products/forms.html
http://www.sfc.hk/web/EN/regulatory-functions/products/product-authorization/products-key-facts-statements.html
http://www.sfc.hk/web/EN/regulatory-functions/products/product-authorization/products-key-facts-statements.html
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7.  Will the Guide on Practices and Procedures 
for Application for Authorization of Unit 
Trusts and Mutual Funds (the Guide), as 
revised/updated from time to time, apply to 
Luxembourg Covered Funds seeking SFC’s 
authorization? 

The Guide 
(http://www.sfc.hk/web/EN/faqs/product-authorization/guide-on-practices-and-proced
ures-for-application-for-authorization-of-unit-trusts-and-mutual-funds.html) contains 
detailed guidance to facilitate applicants’ preparation of their applications seeking 
SFC's authorization of unit trusts and mutual funds and compliance with the 
requirements under the SFC Handbook, the UT Code and other applicable regulatory 
requirements as may be issued by the SFC from time to time.   
 
Applicants should refer to the Guide for necessary information and reference and 
must exercise professional judgment at all times to ensure compliance with the 
applicable regulatory requirements as set out in the Guide. 
 
Applicants are encouraged to contact the relevant case team in the Investment 
Products Division if they have any questions. 
 

8.  How should Hong Kong Covered Funds that 
would like to seek CSSF’s authorization 
submit their applications? 

Before starting an application with the CSSF, applicant should consult the SFC for the 
issuance of an eligibility certificate pursuant to paragraph 39 of the CSSF Circular.  
The SFC will notify the applicant upon the issuance of such certificate to the CSSF. 
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