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Frequently Asked Questions 

 
 
 

Paper Gold Schemes 
 
This FAQ is prepared by the Investment Products Division and aims to provide basic information to market practitioners in respect of the 
application procedures for authorization under Part IV of the Securities and Futures Ordinance (the “SFO”) of paper gold schemes (“PGS”) which 
are deemed to be collective investment schemes under the Securities and Futures (Collective Investment Schemes) Notice (Cap. 571M). 
Applicants are encouraged to contact the relevant case team in the Investment Products Division of the Securities and Futures Commission (the 
"SFC") if in doubt on any specific issues arising from the application/interpretation of this FAQ. Please note that each application for authorization 
is considered on a case-by-case basis. 
 
The information set out below is not meant to be exhaustive. This FAQ may be updated and revised from time to time. This FAQ is only for general 
reference. Compliance with all the requirements in this FAQ does not necessarily mean an application will be accepted or authorization will be 
granted. The SFC reserves the rights to exercise all powers conferred under the law.  
 
Section 1: FAQ in respect of application procedures 
 
 Question Answer 
1.  Does a PGS require SFC authorization? 

 
According to the Securities and Futures (Collective Investment Schemes) Notice 
(Cap 571M), any arrangements for the purchase of gold coins or gold bullion that are 
made available in the course of business and have the purpose or effect, or 
pretended purpose or effect, of enabling the participating persons- 
 

a. to acquire the ownership of the coins or bullion for valuable consideration; 
b. to defer taking possession of the coins or bullion; and 
c. to transfer or retransfer the ownership of the coins or bullion to a person who 

is a party to, or is referred to in, the arrangements, 
 

are to be regarded as "collective investment schemes" for the purposes of Part IV of 
the SFO.  All “collective investment schemes” which are offered to the public in Hong 
Kong are subject to the prior authorization of the SFC, unless one of the exemptions 
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 Question Answer 
under section 103 of the SFO applies. 
 

2.  What are the requirements for applicants in 
seeking authorization of a PGS? 
 

Applicants should make reference to the general principles and requirements set out 
in the Overarching Principles Section (“OP Section”) of the SFC Handbook for Unit 
Trusts and Mutual Funds, Investment-Linked Assurance Schemes and Unlisted 
Structured Investment Products (“Handbook”) which forms the basis for the 
processing of PGS applications. 
 
As a general policy, a PGS seeking authorization from the SFC shall, at a minimum, 
meet the following requirements: 
 
i. The applicant is authorized under the Banking Ordinance (Cap. 155) to carry on 

banking business as an authorized financial institution as defined therein. 
ii. The applicant and the PGS shall comply with the principles and requirements set 

out in the OP Section of the Handbook, including for the avoidance of doubt the 
set of guidance on internal product approval process as set out in the SFC’s 
Circular to Product Providers of SFC-authorized unit trusts and mutual funds, 
SFC-authorized investment-linked assurance schemes and SFC-authorized 
unlisted structured investment products entitled “Guidance on Internal Product 
Approval Process”, as may be amended by the SFC from time to time. 

iii. A principal brochure and a product key facts statement which constitute the 
offering documents of the PGS shall be prepared in accordance with the 
principles set out in Chapter 6 of the OP Section. 

iv. We generally do not expect PGS to involve any use of leverage at the product 
level. 
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3.  How do I apply for authorization of a PGS? 

 
Applicants are required to submit the following documents upon submission of an 
application: 
 
i. a duly signed letter of application setting out the subject application matter for 

authorization under Part IV of the SFO (“Application Letter”); 
ii. the draft PGS’s offering documents and constitutive documents; 
iii. a duly signed and completed undertaking for compliance with the OP Section of 

the Handbook and the Advertising Guidelines Applicable to Collective 
Investment Schemes Authorized under the Product Codes (a form of which can 
be accessed via: https://www.sfc.hk/web/EN/forms/products/forms.html); 

iv. a duly signed and completed confirmation as required by the Circular to Product 
Providers of SFC-authorized unit trusts and mutual funds, SFC-authorized 
investment-linked assurance schemes and SFC-authorized unlisted structured 
investment products entitled “Guidance on Internal Product Approval Process”, 
as amended from time to time (a form of which can be accessed via: 
https://www.sfc.hk/web/EN/forms/products/forms.html); 

v. any other relevant confirmations, undertakings and certifications, as the case 
may be, duly signed and completed by the relevant part(ies); 

vi. a cheque made payable to “Securities and Futures Commission” in the amount 
of the applicable application fee (please refer to information on fees below); and 

vii. a letter nominating an individual to be approved by the SFC as an approved 
person containing the individual’s name, employer, position held and contact 
details, including, in so far as applicable, the address, telephone and facsimile 
numbers, and electronic mail address and the corresponding duly signed and 
completed confirmation from the nominated approved person (both forms of the 
letter and confirmation can be accessed via: 
https://www.sfc.hk/web/EN/forms/products/forms.html). 

 
A draft or proof of each document must be submitted in good order and suitable for 
clearance for the SFC’s prior vetting before the relevant authorization may be 

https://www.sfc.hk/web/EN/forms/products/forms.html
https://www.sfc.hk/web/EN/forms/products/forms.html
https://www.sfc.hk/web/EN/forms/products/forms.html
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granted.  During the application process, all changes to any subsequent draft 
documentation must be properly and comprehensively marked up to facilitate review 
by SFC staff. 
 
A PGS must issue bilingual offering documents.  The Chinese offering documents 
could be submitted when the English offering documents are in advanced form 
before final authorization and it should be accompanied by a written confirmation 
regarding the truth and accuracy of the Chinese translation (please see Q.5 below). 
 

4.  When will the SFC take up an application after I 
have submitted my application? 
 

Generally, an application will only be taken up by the SFC when an applicant has 
submitted the documents as mentioned in Q.3 above and paid the applicable 
application fee as mentioned in Q.6 below.  If the SFC is not satisfied with the 
completeness or sufficiency of the information contained in the first submission 
package, the package will be returned to the applicant and the application will not be 
taken up.  The SFC also reserves the right not to take up an application if such 
application is accompanied by documents that do not meet the requirements of the 
OP Section of the Handbook or the PGS does not meet the other requirements as 
set out in Q.2 above in any material aspect. 
 
The SFC has made performance pledges for the processing of applications for 
authorization of PGS. 
 
As a general guide, the Investment Products Division will issue a take-up letter 
(“Take-up Letter”) within 2 business days upon receipt of the Application Letter, the 
necessary documents in support of the application and the applicable application 
fee, to inform the applicant that the SFC will process the application. The date of the 
Take-up Letter (i.e. the Take-up Date) is the date on which the SFC formally takes 
up the application.  Once an application is taken up, the application fee will not be 
refunded. 
 

5.  Who can issue the Chinese translation 
confirmation? 

The Chinese translation confirmation may be issued by any of the following parties: 
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 • a qualified lawyer in Hong Kong; 

• the board of directors of the applicant; 

• the head of the legal department or the compliance officer-in-charge of the 
applicant; or 

• such other person acceptable to the SFC. 
 
The person providing the confirmation must be fully conversant in the Chinese 
language or must certify that an individual who is fully conversant in the Chinese 
language and competent to review and ensure the truth and accuracy of the relevant 
Chinese documents has been appointed to do so.  
 
In case where a translator is appointed by one of the above parties, the following 
should be submitted to us: (i) a confirmation issued by the party appointing the 
translator to certify that such translator is fully conversant in the Chinese language 
and competent to review and ensure the truth and accuracy of the relevant Chinese 
documents; and (ii) the Chinese translation confirmation issued by the translator 
confirming that the Chinese version of the offering document is a true and accurate 
translation of the English version of the same. 
 
A form of the Chinese translation confirmation to be provided can be accessed via:  
https://www.sfc.hk/web/EN/forms/products/forms.html. 
 

6.  What are the applicable fees in respect of a 
PGS application? Is there any fee waiver? 
 

An application fee of HK$20,000 is payable for each PGS. Upon the granting of 
authorization, an authorization fee of HK$10,000 and the first annual fee of 
HK$6,000 shall be paid before authorization is effective. 
 
The applicable fees payable are as provided in the Securities and Futures (Fees) 
Rules (Cap. 571AF) (“Fees Rules”) subject to the SFC’s power to grant waiver 
pursuant to section 11 (waiver of fees) of the Fees Rules. Upon an application for fee 
waiver supported by valid reasons, if the SFC is of the opinion that the payment of 

https://www.sfc.hk/web/EN/forms/products/forms.html
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any of the above-mentioned fees would be unduly burdensome or inappropriate, the 
SFC may waive, in whole or in part, the payment of any fees, or refund, in whole or 
in part, any fees paid, subject to any applicable minimum amount. 
 
Note: The SFC is prepared to consider an application for annual fee waiver if an 
application for withdrawal of authorization of a scheme has been approved and the 
annual fee due date falls within the notice period of withdrawal of authorization. 
 

7.  Will my application lapse after a certain period 
of time? If so, how long? What should I do if my 
application has lapsed? 
 

Reference is made to the circular of the SFC to applicants of SFC-authorized 
investment products relating to the revised application lapse policy dated 29 
November 2013. 
 
If, for any reason, 6 months have elapsed from the Take-up Date (the “6-month 
Period”) and no authorization has been granted, the application will lapse, subject to 
the SFC’s right to grant an extension at its sole discretion. The application fee will 
not be refunded to the applicant. In general, the SFC will only consider granting an 
extension in limited circumstances (please see answer to Q.10 below). 
 
Once an application has lapsed, if the applicant wishes to seek authorization of the 
scheme, the applicant shall make a new application, whereupon it will need to pay 
the application fee for the new application and repeat the application procedures. 
 
Please see Q.11 below for the factors which the SFC may take into account when 
considering whether to grant authorization of a collective investment scheme and/or 
for the issue of its relevant offering document(s). 
 

8.  Will I be given any prior notice by the SFC in 
respect of the impending lapse of my 
application? 
 

If, for any reason, 4 months have elapsed from the Take-up Date ("4-month Period") 
and no authorization has been granted, the SFC will issue a letter reminding and 
informing the applicant that the application will in general lapse at the expiry of 6 
months from the Take-up Date. 
 
In cases of non-compliance with any key requirement(s), the SFC would be minded 
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to issue a letter of mindedness to refuse an application earlier than 4 months from 
the Take-up Date where appropriate so that there is efficient use of resources for 
processing proper applications. 
 

9.  What will happen if I do not respond or do not 
provide any substantive response within one 
month of SFC’s requisitions? 
 

Applicants shall respond to any enquiries made by the SFC in relation to the relevant 
product and the associated matters promptly and in an open and co-operative 
manner. 
 
In this connection, the SFC expects the applicant to respond to its requisitions within 
a reasonable period so as to achieve an efficient and effective authorization process. 
In general, the applicant is not expected to take more than one month to respond to 
SFC’s requisitions. 
 
Therefore, where the applicant has not responded or provided any substantive 
response within one month of the SFC’s requisitions on an application, the SFC 
may, where appropriate, inform the applicant (“Reminder”) that the SFC is minded to 
issue to the applicant a letter of mindedness (LOM) to refuse the application without 
further notice unless the applicant properly and satisfactorily addresses all SFC’s 
previous requisitions to the SFC’s satisfaction within one month from the date of 
Reminder. Where the applicant has not submitted any response to the SFC or has 
not properly and satisfactorily addressed all SFC’s requisitions to the SFC’s 
satisfaction by the relevant date, the SFC will issue an LOM to the applicant 
informing the applicant that the SFC is minded to refuse to authorize the application 
unless all the outstanding issues are addressed to the SFC’s satisfaction within the 
period as specified in the LOM. 
 

10.  Will the SFC extend the application beyond the 
6-month Period? 
 

In general, the answer is no. Any extension of the application period will only be 
granted by the SFC where there is no substantive outstanding issue at the time that 
the extension is granted subject to the receipt of the final signed version of the 
confirmations, undertakings and/or Chinese translation confirmation. 
 

11.  What would the SFC take into account when Under Part IV of the SFO, on an application to the SFC, the SFC may, where it 
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considering whether to grant authorization of a 
collective investment scheme and/or for the 
issue of its relevant offering document(s)? 
 

considers appropriate, authorize any collective investment scheme, and/or authorize 
the issue of any offering document or advertisement in respect of a collective 
investment scheme, subject to any conditions the SFC considers appropriate. 
 
The SFC may take any factor into account as it considers appropriate.  Without 
prejudice to the generality of the foregoing, when considering whether to grant 
authorization, the SFC may take into account, among other things, the following: 
 

• whether all requisite information and documents have been submitted, in all 
cases to the SFC’s satisfaction; 

• compliance with the Handbook, including, without limitation, the general 
principles laid down in the OP Section; 

• the quality of disclosure in the subject offering document(s); and 

• any past record of non-compliance with the Handbook on the part of any 
relevant party to the application, refusal/rejection of application, or 
involuntary revocation/withdrawal of authorization in respect of a prior 
application, made in Hong Kong or the home jurisdiction of the product in 
question relating to a product with materially similar structure or features. 

 
Parties to the application are urged to refer to the Handbook and any Frequently 
Asked Questions published by the SFC from time to time. 
 

12.  Are the applicants required to file a soft copy of 
the issued offering documents to the SFC?  
 

Yes. To enable the SFC to post the offering documents of the SFC-authorized PGS 
onto the information repository at the “List of investment products” on the SFC 
website, a soft copy of the authorized offering documents shall be filed with the SFC 
within one week after issuance. The authorized offering documents and the 
document file name shall be saved in the format as set out in the SFC's authorization 
letter and shall be text-searchable and virus free. 
 
Applicants may submit the authorized offering documents by way of e-mail or by 
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means of a compact disc to their case officer(s) of the Investment Products Division 
who is responsible for overseeing the relevant PGS issuer. 
 

 
Section 2: Novel coronavirus (COVID-19) 
 
 Question Answer 
1.  Will the SFC implement any temporary relief 

measures as regards new PGS applications 
and post-authorizations due to the operational 
difficulties relating to the COVID-19 outbreak? 

In view of the potential operational difficulties faced by PGS issuers during the 
COVID-19 outbreak, the SFC is implementing the following temporary relief 
measures to alleviate the administrative burden in respect of new PGS applications 
and post-authorization matters.  
 
A) Accepting documents by soft copy only  
 
PGS issuers are allowed to submit documents by soft copy only for all applications, 
including new PGS applications and post-filings. 
  
The official receipt date of an application or a post-filing shall be a business day on 
which the full and complete set of soft copy documents is received by the SFC (in the 
case of new PGS applications, at or before 6 pm), after which the receipt date will be 
deemed as the following business date.  
 
B) Accepting un-signed documents 
 
We will accept submission of un-signed copies of the applicable forms, confirmations 
and other relevant documents (the “Relevant Forms”) provided that they are 
submitted with an email confirmation (from a person who meets the signatory 
requirements for the Relevant Forms) that such forms and documents in connection 
with the subject application or filing are in order. 
 
PGS issuers are still required to submit original hard copies of the duly executed and 
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signed Relevant Forms to the SFC as soon as practicable afterwards. 
 
C) Taking up new PGS application(s) with application fee(s) to follow 
 
The SFC will take up new PGS applications if they are in good order and the 
application fee is the only outstanding matter. An applicant is expected to submit the 
application fee as soon as practicable upon receipt of the Take-up Letter from the 
SFC, and shall contact its SFC case team to discuss the payment arrangement. 
 

 
 
Last update: 3 April 2020 


